Shetlanders, een blijvende hobby voor de familie Wilner.

Peter en zijn vrouw Trijntje Wilner uit Roden hebben hun hobby van het aangespannen rijden met Shetlanders volgehouden tot 2010. Dat jaar besloten zij te stoppen met de pony’s, omdat ze er simpelweg te weinig tijd voor hadden. De familie Wilner staat namelijk als Vleeswarenspecialist op 35 warenmarkten in Noord-Nederland ( www.familiewilner.nl ).

Maar de liefde voor de Shetlanders zit erg diep en toen Peter in 2014 overspannen werd, zag hij in de pony’s een mooie afleiding. Er liepen op dat moment nog twee Shetlanders bij de familie Wilner in de wei: Eagle of Shetlane en Makepeace of Shetlane, allebei afstammelingen van Barones van Veldzicht.

Besloten werd om weer een Shetland-fokkerij op te zetten, waarvoor natuurlijk de naam Lucswolle Stable op verzoek van hun zonen in ere werd hersteld. Hun opa Jan had namelijk jarenlang harddravers onder die naam gefokt. Eagle loopt nog steeds bij de familie Wilner rond en is nu 25 jaar

oud. De andere pony, Makepeace kon op 17-jarige leeftijd niet meer drachtig worden en is verkocht als leerpony en als spanmaatje. Inmiddels zijn er Shetland-pony’s bij gekocht waarvan Peter en Trijntje denken dat die een aansprekende bloedlijn hebben, gemakkelijk bewegen en een mooi uiterlijk hebben. De naam Lucswolle Stable is afgeleid van de plek waar Familie Wilner woonde: Lucaswolde. Op de markt in Roden kwam altijd een dame die steevast in het dialect vroeg: ‘Hou ist in Lucswolle?’ Dit streekdorp in Groningen ligt in het zuidelijk Westerkwartier tussen Marum en Boerakker. Het gehucht telt 200 inwoners.

Lucswolle Harddravers die het goed deden op de drafbanen in Nederland waren: Amanda, Bengel, Boy, Horse, Codo, Cirrus, Flits, Yoep, en Tom Lucswolle en niet te vergeten: In Go Buitenzorg Farloes B en Gulliver.